CARITAS SKRBI I ZA KORISNIKE I ZA ZAPOSLENIKE

13.1.2022. Slika: CARITAS SKRBI I ZA KORISNIKE I ZA ZAPOSLENIKE

Početkom ove godine završen je ciklus iskustvenih kreativnih radionica pod nazivom »Osnaživanje zaposlenika kroz uporabu kreativnih tehnika« i »Kreativno izražavanje korisnika«, koje je Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao u cilju stručnog usavršavanja svojih zaposlenika te osnaživanja korisnika u Kući za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac«.


Radionice su trajale od listopada 2021. do siječnja 2022. godine, a organizirane su u okviru suradnje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s Akademijom za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kroz Poslijediplomski specijalistički studij kreativne terapije (http://www.uaos.unios.hr/poslijediplomski-specijalisticki-studij-kreativne-terapije/), koji ujedinjuje kapacitete Akademije, Medicinskog fakulteta u Osijeku te Kliničke bolnice Osijek. Ciklus »self care radionica« uz art terapiju volonterski je provodila stručna suradnica Vesna Matić.

»Ove radionice organizirali smo za zaposlenike da bismo im ukazali na nužnost odvajanja vremena za vlastite potrebe, kako bi se dovoljno odmorili, uravnotežili emocionalno i fizički te postali otporniji na stres u radnom okruženju, ali u ubrzanom ritmu svakodnevnog života. Uvođenje ovih radionica ujedno je proširilo ponudu usluga i aktivnosti koje pružamo korisnicima te pridonijelo kvalitetnom provođenju njihovog slobodnog vremena«, izjavila je gđa Ivana Kokić Ajazaj, voditeljica Kuće.

»Ponekad ljudi koji provode svoje vrijeme samo brinući se o drugima mogu biti izloženi riziku da će izgorjeti čime će otežati brigu za druge ili za sebe. Brigom o sebi prenosimo drugima kako cijenimo sebe i dar života koji imamo te možemo pridonijeti dugoročnom osjećaju blagostanja. Radionice su koncipirane kao grupne i individualne, gdje je cilj kroz kreativni proces slobodno se izraziti i obratiti se vlastitome biću uz pomoć raznih medija i tehnika«, objasnila je gđa Matić, voditeljica radionica.

Vrijednost ovih radionica naznačila je u svojoj izjavi Caritasova zaposlenica psihologinja Marcela Milković, koja je iste koordinirala i pohađala: »Gospođa Matić je kao volonterka održavala grupne radionice za stručne djelatnike, individualne radionice za sve zainteresirane djelatnike koji sudjeluju u neposrednom radu s korisnicima i individualne radionice za korisnike. Ove tehnike su posebno korisne kod djece s razvojnim teškoćama i osoba s intelektualnim oštećenjima jer im pružaju mogućnost da na ugodan način dopru i do onih sadržaja u sebi kojih nisu svjesni te da se izraze i onda kada verbalno nisu u mogućnosti. Djelatnici su kroz njih upoznati s većim brojem različitih kreativnih tehnika koje će upotrebljavati u svom daljnjem radu s djecom.«

Caritas Zagrebačke nadbiskupije posebno zahvaljuje gđi Vesni Matić na vremenu koji je nesebično izdvojila za rad sa zaposlenicima i korisnicima Kuće bl. Alojzija Stepinca.


Povezana vijest

NOVIM TEHNIKAMA I NOVIM ZAMAHOM ZA BOLJITAK DJECE - 19. 5. 2021.
https://www.czn.hr/vijesti/novim-tehnikama-i-novim-zamahom-za-boljitak-djece


Fotografije: Vesna Matić i Marcela Milković