KADA SVI ZATVORE VRATA, A JEDINO CARITAS PRUŽI POMOĆ

23.8.2022. Slika: KADA SVI ZATVORE VRATA, A JEDINO CARITAS PRUŽI POMOĆ

Jedan od onih župnih caritasa koji imaju razne akcije za pomoć potrebitima tijekom cijele godine je i Caritas Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku, koji trenutno skrbi o osamdesetak obitelji u potrebi.


Uz dugogodišnje akcije »Božićna košarica« i »Uskršnja košarica«, kojima se u trgovačkim centrima u Zaboku sakuplja hrana i higijenske potrepštine za potrebite, ovaj župni Caritas pokrenuo je i neke nove akcije, koje opisuje Marko Bilić, voditelj župnog Caritasa, navodeći najprije pilot-projekt »More ljubavi«, ostvaren s udrugom u Puli »Naš san njihov je osmijeh«. »Ove smo godine prvi put omogućili jednoj obitelji tjedan dana potpuno besplatnog ljetovanja. Naš župni Caritas u potpunosti je financirao putne troškove, a naši volonteri odvezli su obitelj u Pulu i dovezli je kući. Sve ostale troškove pokrila je Udruga iz Pule: apartman, džeparac, bon za prehranu u restoranu, vožnju brodom po pulskom arhipelagu i razgledavanje grada uz stručno vodstvo«, objasnio je voditelj Bilić, izrazivši nadu da će iduće ljeto župni Caritas imati mogućnosti poslati više obitelji na more.


Korisnicima župnog Caritasa u Zaboku nastoji se pomoći i kroz konkretne akcije u njihovim životnim teškoćama i problemima pa su tako u akciji simboličnog naziva »Boja koja donosi radost« volonteri i braća Josip i David Matešić te Emanuel Valec, zajedno s voditeljem Bilićem, jednoj zabočkoj obitelji uredili i obojali tri sobe u kući, koje su bile u jako lošem stanju. U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zabok za njih su nabavljeni i novi kreveti i madraci.

Među ljetnim akcijama ovoga vrijednog župnog Caritasa je i podjela tridesetak velikih paketa higijenskih potrepština potrebitima, koju su proveli u okviru projekta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije »Caritas – ne riječima, već djelima II«, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru odgovora Unije na pandemiju bolesti COVID-19. »Većina korisnika osobno je preuzela ove pakete, a svim onima koji nisu mogli doći po pakete, osobito starijima i bolesnima, volonteri su dostavili pakete u njihove domove. Na ozarenim, ali i ponekim uplakanim licima korisnika našeg Caritasa dala se iščitati sreća što ipak nisu zapostavljeni i zaboravljeni«, rekao je voditelj Bilić, prisjećajućoi se zahvale jedne korisnice, koja je rekla: »Kada su mi svi zatvorili vrata jedino ste mi vi pružili ruke utjehe, ruke koje su mi bile pružene u potrebi te mi ne preostaje drugo nego da na tome zahvalim dragom Bogu, ali i cjelokupnoj župnoj zajednici.«»Caritas Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku, uz vodstvo, pomoć i blagoslov župnika vlč. Branka Riseka, promiče organizirano karitativno djelovanje usmjereno prema socijalno ugroženim članovima župne zajednice i istovremeno nastoji senzibilizirati ostale župljane za probleme korisnika Caritasa. U Caritasu je za sada 26 volonterki i volontera (od srednjoškolaca do umirovljenika) koji svoje djelovanje temelje na Isusovoj novoj zapovijedi ljubavi te se vode načelom da je svaki čovjek slika Božja te kao takav ima nepovredivo dostojanstvo«, ističe voditelj Caritasa Marko Bilić, napominjući da se trude pomoći potrebitima ne samo financijski ili materijalno, nego i duhovno, razgovorom, blizinom, podrškom, razumijevanjem.

»Kosa ljubavi« naziv je akcije koja traje cijelu godinu zahvaljujući jednoj frizerki iz župe, koja jednom mjesečno obilazi stare i nemoćne i besplatno ih šiša.

U okviru akcije »Kaufland« dva do tri puta tjedno volonteri Caritasa iz zabočkog Kauflanda preuzimaju donaciju voća, povrća i pekarskih proizvoda kojima se bliži rok trajanja te ih pakiraju i razvoze u domove korisnika. Jedna od izjava korisnika, koje ih motiviraju na još predaniji karitativni rad je i ova jedne majke: »Danas će moje dijete prvi put jesti jagode«.Ovih dana realizirat će akciju »Dobro srce za topli dom« kroz koju će jednoj obitelji osigurati drva za ogrjev, zahvaljujući novčanim sredstvima koja im je doznačio Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

»U planu imamo još mnogo vrijednih akcija za korisnike našega Caritasa. Ovo je kratki pregled naših aktivnosti u kojima sudjeluju gotovo svi naši volonteri te župna zajednica sv. Jelene Križarice. U neke se karitativne akcije uključuju i jedinice lokalne samouprave i druge državne institucije s područja Grada Zaboka, kao i mnogi donatori i dobrotvori. Ovim putem svima još jednom veliko hvala«, zaključuje Marko Bilić, voditelj Caritasa Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku.