PADDLE FOR THE EARTH: PROMOCIJA ODRŽIVOSTI NA RIJECI SOČI

9.9.2024. Slika: PADDLE FOR THE EARTH: PROMOCIJA ODRŽIVOSTI NA RIJECI SOČI

U sklopu projekta Paddle for the Earth, 6. i 7. rujna 2024. godine, u Bovecu su održana tri velika događaja s ciljem promocije održivosti, edukacije sudionika i poticanja angažmana zajednice kroz sportske aktivnosti na otvorenom. Oko 30 sudionika sudjelovalo je u ovim aktivnostima, uživajući u prekrasnoj rijeci Soči i učeći o važnosti očuvanja prirodnih resursa.


SPUŠTANJE KAJAKOM DUŽ RIJEKE SOČE: POVEZIVANJE PRIRODE I ZAJEDNICE

U petak, 6. rujna, održan je kajakaški događaj duž rijeke Soče, koji je okupio sudionike iz različitih organizacija, uključujući Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN), Budapest Association for International Sports (BAIS) i Kajak Kanu Klub Mladost (KKKM). Događaj je organiziralo Kajakaško društvo Brkati som (KdBs), s primarnim ciljem promicanja održivosti kroz sportske aktivnosti na vodi.

Događaj je omogućio sudionicima da se povežu s prirodom i međusobno, dok su učili o izazovima očuvanja okoliša. Kajakaške aktivnosti naglasile su važnost odgovornog korištenja prirodnih resursa, pokazujući kako sportske aktivnosti mogu biti i edukativne i rekreativne.


SUBOTA POSVEĆENA DJECI: EDUKACIJA KROZ SPORT

U subotu, 7. rujna, djeca iz Osnovne škole Bovec imala su priliku sudjelovati u kajakaškim aktivnostima. Uživali su u nizu izazova, uključujući utrke i štafetne utrke, na bistrim vodama rijeke Soče. Kroz ove aktivnosti, djeca su učila o važnosti brige za okoliš i ulozi sporta u izgradnji povezanosti s prirodom.

Na kraju dana, gospodin Matić Terčelj (KdBs) dodijelio je djeci diplome za njihovo sudjelovanje, nagradivši njihov trud i entuzijazam.


EDUKATIVNA SESIJA ZA KAJAKAŠKE ENTUZIJASTE

Treći događaj održao se u subotu poslijepodne, nakon pauze za ručak. Predavači iz BAIS-a održali su edukativnu sesiju pod nazivom "Održive prakse u aktivnostima na otvorenom", namijenjenu kajakaškim entuzijastima i ljubiteljima prirode. Sesija je bila usmjerena na učenje kako sportske aktivnosti na otvorenom mogu biti usklađene s načelima održivosti te su pruženi praktični savjeti za odgovorno ponašanje u prirodi.

Sudionici su dobili vrijedne uvide o tome kako mogu pridonijeti očuvanju okoliša dok uživaju u aktivnostima na otvorenom.


ZAKLJUČAK

Vikend je bio uspješan spoj sporta, edukacije i zabave. Sudionici su se izvrsno zabavili, a pritom su stekli nova znanja o važnosti zaštite okoliša. Organizatori, uključujući KdBs, CZN, BAIS i KKKM iz Zagreba, koji je nositelj projekta, odigrali su ključnu ulogu u uspjehu događaja, a posebna zahvala ide Osnovnoj školi Bovec i profesoru Mihi Kravanji.

Projekt Paddle for the Earth pokazao je kako sport i održivost mogu ići ruku pod ruku, podsjećajući nas sve na potrebu zaštite prirodnih bogatstava poput rijeke Soče za buduće generacije.


Video 1
240906_do_07_PaddleBovec_205822_iOS

Video 2
240906_do_07_PaddleBovec_220550_iOS


Tekst - Filip Karamarko / KKK Mladost
Fotografije - CZN i KKK Mladost