PROŠIRENJE CARITASOVE USLUGE POMOĆ U KUĆI

17.7.2024. Slika: PROŠIRENJE CARITASOVE USLUGE POMOĆ U KUĆI

U prvih šest mjeseci ove godine, Caritas Zagrebačke nadbiskupije je svojom Uslugom "Pomoć u kući" obuhvatio 32 korisnika. Novost je da ove godine Usluga uključuje i pomoć kućnoga majstora, zahvaljujući projektu kojega financira Hrvatski Caritas. Time se dodatno olakšava svakodnevni život starijih i nemoćnih osoba. Gerontodomaćice su kroz 2800 sati rada na terenu pružale pomoć u kućanskim poslovima i obavljanju osobne higijene, a kućni majstor obavljao je sitne kućne popravke kod 7 korisnika.


Brojne osobe starije životne dobi i članovi njihovih obitelji javljaju se zagrebačkom Caritasu tražeći podršku za skrb u svakodnevnom životu. Izlazeći ususret građanima u tim velikim potrebama, Caritas pruža uslugu pomoći u kući osobama starije životne dobi te im doprinosi poboljšanju kvalitete njihova života.

Nova usluga kućnog majstora značajan je doprinos poboljšanju svakodnevnice starijih osoba, budući da ga je u današnje vrijeme vrlo teško naći, a cijene popravaka i radova u stambenom prostoru visoke su čak i osobama s prosječnim primanjima. Starije osobe nažalost često žive u kućanstvima u kojima su dotrajali kućanski aparati u stambenom prostoru koji zahtjeva popravke različitih vrsta. Uslugama kućnog majstora doprinosi se povećanju dostupnosti usluge majstora, te poboljšanju funkcionalnosti uvjeta života i sigurnosti prostora.


POMOĆ HRVATSKOG CARITASA

Podrška koju Caritas pruža starijim osobama ima višestruku važnost. Osim što sprječava njihovu preranu institucionalizaciju, poboljšava kvalitetu njihovog života. Redovita pomoć u kući smanjuje osjećaj izoliranosti i usamljenosti, dok pomoć u održavanju osobne higijene doprinosi održavanju zdravlja i preveniranju bolesti. Iako je Caritasova Usluga "Pomoć u kući" vrlo tražena, u samoj provedbi aktivnosti dolazi do suočavanja s financijskim izazovima. Svjesni važnosti provedbe ovakvih aktivnosti i pružanja usluga starijim osobama, Hrvatski Caritas je svojom financijskom podrškom u okviru Projekta "POMOĆ U KUĆI STARIJIM I BOLESNIM OSOBAMA TE POTREBA ZA USLUGAMA KUĆNOG MAJSTORA" omogućio kontinuiranu pomoć i proširenje usluga.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije nastavlja s misijom pružanja podrške i pomoći najugroženijima, te zahvaljuje darovateljima koji omogućavaju da se ovakve aktivnosti nastavljaju provoditi, omogućujući osobama starije životne dobi da starost provedu što je dulje moguće u sigurnosti vlastitih domova.


FB